Dikuasakan oleh Blogger.

Cara Memasang Charging Port Flex Cable sendiri

by - Januari 27, 2018


Charging Port mudah rosak.Puncanya adalah sambungan usb yang tidak betul boleh menjadikan Charging Port keras, bergerak, menekuk, atau merosakkan komponen dalaman. Kadangkala telefon yang dijatuhkan juga boleh menyebabkan masalah ini. Jika telefon atau peranti mudah alih anda tidak dapat caj seperti sediakala, jangan risau kerana terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah dan cuba untuk membetulkan masalah.

Tips untuk Penyelesaian Masalah Charging

1. Cara paling mudah dan berjaya mengatasi masalah charging adalah dengan membersihkan port microUSB yang terdapat di kepala charger ataupun di handphone. Hal ini sangat penting berbagai kotoran di tempat tersebut dapat menghalangi aliran listrik yang masuk. Oleh kerana itu, bersihkanlah kedua port tersebut. Selain membersihkan kotoran, periksa juga keadaan port tersebut apakah ada ianya sudah yang bengkok atau tidak ada pada posisi yang tepat. Hal ini sering terjadi apabila anda memasukkan dan mencabut charger dari port microUSB tersebut.


2. Kalau tak boleh caj juga untuk sementara boleh caj guna charger kapit. Harga charger kepit dalam RM10 sehingga RM20.

3. Beli port charger di LAZADA jika anda mahu membetulkannya sendiri.

  • pastikan anda beli mengikut model HP anda kerana setiap model berlainan saiz dan bentuk.

Cara Memasang USB Port Charger HP

cara memasang port charger sebenarnya sangat senang. Tetapi jika anda tidak yakin untuk memasangnya sendiri, silalah ke kedai bersama port charger yang anda telah beli tadi.

3 barang utama yang anda wajib ada ialah;

  • penyepit jahit ( boleh dapati di kedai RM2 )
Image result for penyepit jahit
  • screwdriver kit ( boleh dapati di kedai RM2 
  • Charging Port Flex Cable ( boleh dapati di LAZADA mengikut model telifon anda )
tanpa ada bantuan toturial dari youtube tidak mungkin saya dan abang ipar dapat memasang Charging Port Flex Cable sendiri. Anda boleh lihat toturial di youtube cara pemasangannya. Macam - macam model ada. jika anda mengunakan model Asus zenfone 2 laser 5.5 macam saya, anda boleh ikuti toturial ini.

credit to owner this video : Repair My Mobile

total untuk barang untuk repair my phone sendiri adalah RM27.80 berbanding RM80 - RM120 di kedai. Jimat kan? jimat diantara RM52.20 - RM92.20. oh ya!! lupa nak bagitahu uolls, Harga Charging Port Flex Cable sebenarnya dalam RM40 - RM50, tapi jika Anda semua beli dari lazada, anda akan dapat discount yang sangat - sangat berbaloi. tunggu apa lagi, jom beli di LAZADA ( klik sini untuk ke web lazada ) thanks LAZADA , tanpa LAZADA saya mungkin menggunakan kepit charger lagi. 


Untuk Anda Selamat mencuba!!!!
You May Also Like

3 comments