Kisah Riss Aziela


Hai warga Brunei & Malaysia. Riss dapat satu “comment” yang Riss rasa patut di kongsikan bersama. Dia meminta pandangan Riss tentang Perkahwinan atau Percintaan antara 2 Negara iaitu Brunei (Lelaki) & Malaysia (Perempuan). Siapa yang 'minat' dengan Putera Mateen boleh la baca entry ni. Kalau ada jodoh, tak kan kemana. 

Memandangkan ini hanyalah pendapat, kita guna bahasa santai-santai je la. Tapi sebelum Riss bagi pandangan, korang jangan la kecam Riss. Lain orang, lain pandangan. Kalau korang tak setuju, boleh komen di bawah.


Perkahwinan campur terutama Semenanjung Malaysia & Brunei ni bergantung pada pasangan itu sendiri. Kalau da suka sama suka, boleh la bertolak ansur dari semua aspek. Maklumlah, kita perempuan kena ikut suami. Jika Suami suruh duduk di negara dia, kita mesti patuh. Jadi, nak atau tidak, kita kena tahu serba sedikit tentang budaya mereka. 

Riss senaraikan 4 aspek yang korang perlu ambik kira iaitu budaya & adat, bahasa, makanan dan sosial hidup masyarakat Brunei.

1. Budaya & Adat

MONARKI RAJA: PERKAHWINAN DIRAJA BRUNEI 2004 - Bahagian 1

Walaupun lain negara, tapi kita tetap serumpun. Jadi, adat & budaya masyarakat Brunei & Malaysia tidak jauh beza. Cuma, sesetengah nama sahaja lain, tapi adatnya tetap sama. Tapi kalau nak tahu lebih lanjut tentang adat perkahwinan, korang boleh ke link ini (Adat Perkahwinan Masyarakat Melayu Brunei)

2. Bahasa Percakapan Brunei/Malaysia

Bahasa Rasmi Brunei menggunakan Bahasa Melayu. Tapi untuk percakapan seharian, mereka menggunakan dialek Brunei. Yang ini korang kena tahu & ambil tahu. Dialek Brunei mempunyai slang macam Dialek Sabah/Sarawak. Tapi ada perkataan yang sama tapi lain maksud. Riss pun still belajar & belajar dialek Brunei. Sometimes, ada perkataan yang tak faham. Sebab duduk Malaysia, jadi jaranglah nak cakap dengan orang dialek Brunei cuma kalau marah, memang terkeluar Dialek Brunei. Kalau korang nak belajar bahasa Brunei yang basic, korang boleh ke laman web ini (Jom Belajar Bahasa Brunei)

3. Sosial Kehidupan Orang Brunei

Semua sedia maklum bahawa Brunei begitu tegas dalam menegakkan Undang-Undang & ajaran Islam.  Maka amat mustahil untuk dapatkan aktiviti hiburan di Brunei. Kalau korang jenis yang kali clubbing, atau sukakan hiburan. Maaf, Brunei bukan tempat anda. Jualan dan penggunaan alkohol adalah diharamkan.

Rindu Masjid: Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien – Brunei ...

Anda kaki shopping? Brunei bukan la tempat atau syurga membeli belah seperti Sogo, Pavilion, Time Square, atau KWC. Boleh dikira dengan jari berapa shopping kompleks yang besar di Brunei.  Harganya pula kadang-kala lagi mahal dari Malaysia. (Disebabkan Mata Wang mereka lagi besar dari Malaysia) Sebab itu, Orang brunei lagi suka ke Miri atau Limbang untuk membeli belah.

4.Pemakanan

ambuyat | CookedEarth

Dari segi makanan, terdapat sedikit perbezaan dengan makanan di Semenanjung. Jadi, kalau anda nak hubungan anda bertambah erat, apa salahnya anda belajar sendi masakkan Brunei. Zaman moden, pergi je google atau tengok youtube. Nak pihat hati si dia, kena la pikat perut dia dulu. Antara masakkan yang popular di Brunei, Ambuyat, Nasi Katok, Kelupis dan Daging Belutak Goreng.

Ramai je gadis-gadis Semenanjung Malaysia berkahwin dan tinggal di Brunei. Bagi Riss, semuanya bermula dari kita. Kalau korang boleh belajar cara hidup di Brunei maka korang akan happy tinggal di Brunei. Bagi Lelaki Brunei, mereka nj "jarang" nak pindah ke Malaysia. Mata wang mereka salah satu penyebab mereka tak nak pindah ke Malaysia. Setakat ni, Riss hanya boleh fikirkan 4 aspek ni sahaja. Pendapat ni berdasar pengalaman-pengalaman yang pernah Riss lalui. Jadi, kalau korang rasa ada aspek yang Riss tak masukkan lagi, boleh komen di bawah.

Sumber Gambar : Google



Kurma? Siapa yang tak suka makan kan? Bukan sahaja boleh di makan pada bulan Ramadan, malah di hari-hari biasa juga. Kurma merupakan makanan sunnah yang mempunyai 1001  khasiat. Kurma kaya dengan nutrisi yang baik untuk tubuh anda, malah ia mengandungi lebih banyak kalori dan karbohidrat.

7 Keistimewaan Kurma Ajwa @ Kurma Nabi

Kalau anda semua nak tahu, kurma ada pelbagai jenis dan nama. Salah satu kurma yang disukai ramai ialah Kurma Ajwa. Ia juga dikenali sebagai kurma Nabi. Kurma Ajwa berasal dari Madinah, dan ia merupakan buah kurma yang sangat popular dan mempunyai permintaan tinggi memandangkan ia merupakan buah kurma yang dipercayai menjadi kegemaran Rasulullah S.A.W.  Kurma Ajwa mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Antaranya ialah,

Image may contain: text

1. Disebut dalam hadis

Umumnya, kurma merupakan makanan sunnah yang diamalkan oleh Rasulullah pada setiap hari. Menurut salah satu hadis yang bermaksud;

Sabda Rasulullah SAW: 
"Barangsiapa yang memakan 7 biji buah kurma Ajwa pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun atau sihir kepadanya pada hari tersebut."

Fungsinya dijadikan sebagai ikhtiar untuk penawar sihir/ santau/ racun/ sakit misteri dan juga turut disebut dalam hadis sebagai penawar racun. Makanya kurma jenis Ajwa ini sangat luar biasa fungsinya berbanding dengan kurma jenis lain. Walau bagaimanapun kita hanya mampu berikhtiar, Allah SWT yang Maha Penyembuhnya.

2. Ciri yang Unik

Realitinya, ada peniaga yang menjual Kurma Ajwa yang tidak asli. Bagi mengenalpasti keaslian buah Kurma Ajwa bolehlah perhatikan ciri-ciri berikut:

Ada beberapa garis kecil
Warna hitam pekat
Mempunyai kedutan pada kurma
Baunya wangi
Sederhana manis
Saiznya sedikit kecil
Kurma kering dan tak mudah rosak
Kualiti yang terjamin

3. Melancarkan pencernaan

Kurma merupakan sumber serat yang baik untuk tubuh. Sesuai untuk anda yang kerap mengalami masalah sembelit. Kajian menunjukkan, orang yang mengamalkan 7 kurma Ajwa setiap hari akan teratur membuang air besar berbanding sebelum makan kurma.

4. Mengawal gula dalam darah

Kurma adalah pemanis semula jadi dengan kandungan fruktosa yang baik untuk tubuh. Fruktosa merupakan jenis gula semula jadi yang ditemukan dalam buah. Kandungan gula ditambah dengan serat yang tinggi di dalam kurma bermanfaat untuk mengawal gula darah.

Image may contain: text

5. Kaya dengan antioksidan

Kurma mengandungi flavonoid glycosides yang membekalkan antioksidan kepada tubuh. Ia bermanfaat mengurangkan risiko diabetes, Alzheimer, dan kanser Kajian oleh King Saud University mendapati kadar antioksidan ini setara dengan produk antioksidan yang terdapat di pasaran.

6. Mengekalkan keseimbangan air dan garam 

kurma juga mengandungi potasium yang membantu mengimbangi kandungan gula dan air dalam badan serta mengurangkan risiko masalah buah pinggang.

7. Membantu perkembangan bayi di dalam kandungan

Kandungan kalium yang ada dalam kurma dapat meningkatkan rangsangan pada saraf. Manfaat ini menjadikannya amat baik untuk menutrisi bayi dalam kandungan ibu hamil.

Selain itu, protein yang tinggi juga dapat membantu perkembangan bayi kerana ia merupakan pembentuk utama sel manusia.

Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura | Kurma Berkualiti & Mampu Milik

Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura merupakan satu lagi produk keluaran Rihura Herbs Enterprise yang semakin mendapat tempat di hati peminat kurma. Nak tahu kenapa? Mari rapat-rapat. Riss akan kongsikan dengan anda keistimewaan Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura.


Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura original dari tanah Madinah AlMunawwarah
Harga berpatutan dan sangat mampu milik sehingga semua mampu merasa
Gred 1 (lebih tinggi dari gred A) dan Gred Premium VIP
Buah segar dan terbaru (handpickup dari ladang pada awal tahun 2020)
Kurma tidak diperam lama-lama.
Kualiti premium, dijamin dan terbaik
Saiz standard, sesuai utk kanak2, golongan tua dan muda
Packaging yang menarik
Sesuai dijadikan gift set/hadiah
Harga berbaloi sesuai utk tempahan bagi sedekah/doorgift dan sebagainya
Trusted dan dipercayai

Harga bagi Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura yang ditawarkan adalah harga yang mampu milik. Pada peminat tegar kurma, anda semua pasti tahu kenapa harga Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura gred premium ini berbeza dari kurma yang lain.

Image may contain: text
100g - RM 15
200g - RM 28
300g - RM 40
500g - RM 60
1kg - RM 110
Ajwa Asli Madinah VIP Pilihan Riss Sekeluarga


Riss bukanlah peminat tegar kurma. Tapi bila makan Kurma Ajwa Asli Madinah tak boleh nak gambarkan nikmatnya bagaimana. Rasanya yang enak serta isinya yang lembut membuat Riss jatuh cinta dengan kurma Ajwa Asli Madinah VIP. Ia sangat berbeza dengan kurma – kurma yang berada di pasaran. Riss da cuba, anda bila lagi?

Facebook Official Rihura : Rihura
WhatsApp: +60105012717
Instagram: @rihuraherbs

“Apa kurangnya kanak-kanak Brunei
Bermain perbagai macam mainan
Warisan peninggalan nenek moyang kita
Berabad-abad kurun lamanya 

Menjadi warisan budaya
Walau pun zaman sudah berubah
Permainan anak Brunei
Akan tetap terus megah

Mereka bermain,ancau-ancau lauk
Bola belidar,bit-bit ucing
Datuk harimau,tapuk-tapukan
Sebarkanlah ke seantero dunia.”



Eh, ternyanyila pula. Pada masa kini, kita sering melihat anak-anak memain gadgets sehingga melupakan permainan tradisional. Seperti Di Malaysia, Brunei juga mempunyai permainan tradisional. Bahkan, kebanyakannya sama seperti di Malaysia, Cuma berlainan nama.

6 Permainan Tradisional Kebanggaan Brunei Darussalam

Bagi Malaysian (terutama semenanjung), mesti nak tahukan permainan Brunei yang tak pernah anda dengar atau main. Jom kita ketahuinya sekarang.

  • Permainan Tradisi Ancau-ancau Lauk


Permainan ini tidak terhad pemainnya. Ia dimainkan di air. Dalam permainan ini pemain dikehendaki membentuk bulatan, sementara seorang daripada mereka dikehendaki keluar dari bulatan berperanan sebagai seekor lauk (ikan).
  • Permainan Tradisi Bit-bit Ucing

Main Bit-bit Ucing terhad kepada empat pemain. Ia dimainkan di halaman atau dalam rumah dengan berlagu. Rangkap lagu yang biasanya dinyanyikan ialah:
“Bit-bit ucing
ucing terngiau-ngiau
ngiau, ngiau bawah tambak
pacah talur sebiji
hangus bulu sapi
naik ke rumah tinggi
ngiau…ngiau.”
  • Permainan Tradisi Ajung

Sejenis permainan tradisi menggunakan sebiji batu kecil atau bola kecil untuk diteka, alat tersebut akan digenggam dan disembunyikan ke pangkuan. Pemainnya terdiri daripada beberapa orang kanak-kanak yang duduk berlunjur, ketua pasukan akan membuat tekaan ke arah pasukan lawan, jika tekaan betul pemain yang duduk di belakang akan berpindah ke depan, pasukan yang maju ke depan merekalah yang menang.
  • Permainan Tradisi Papan Pasang

Sejenis papan berbentuk empat persegi dan berbingkai, dijadikan sebagai alat dalam permainan pasang. Bahagian permukaan papan mempunyai 120 buah petak dan diisi dengan buah pasang berwarna putih dan hitam (setiap warna mempunyai 60 biji). Permainan ini dimulakan dengan cara berundi, dan pemain pertama akan membentuk corak bunga di atas papan permainan. Antara corak bunga yang dicipta, seperti awan mengandung hujan, anjung dengan sauhnya, awan berturus, bunga sepapan, bunga bercucuk, bangkawat kudung, ikan berenang, kala jengking, mahligai bergantung bertali, sarimbangun, pagar batu, dan lain-lain.
  • Permainan Tradisi Tapuk-tapukan

Main Tapuk-tapukan tidak terhad pemainnya. Salah seorang daripada pemain akan jadi 'si pencari' iaitu setelah dibuat pengundian. Sebelum memulakan permainan ini, biasanya lagu berikut dinyanyikan bersama-sama:
“Kesiku, kesiku
Perapat buahnya buntar
Linggayung buah bangkita
Siapa dapat ia mengunjar
Anak marhum cucu pendeta”
  • Permainan Tradisi Simban Gelang Getah

Sejenis permainan tradisi kanak-kanak yang hanya menggunakan gelang getah, iaitu bahan elastik berbentuk seperti gelang dan tidak membahayakan. Alat ini dimainkan dengan cara melambungkan gelang getah yang diletakkan di atas telapak tangan, dan sebanyak mungkin cuba dimasukkan ke jari telunjuk. Mana-mana gelang getah yang masuk ke jari telunjuk akan menjadi miliknya.

6 permainan ini memang la amat-amat popular di Brunei bahkan masih lagi di mainkan oleh generasi muda. Tidak kiralah anda warganegara BRUNEI ataupun MALAYSIA, Kita haruslah mempertahankan budaya dan warisan kita. Ini penting agar tidak akan pupus di telan zaman.

Sumber:

Buku – Inambang (Kumpulan Permainan Kanak-Kanak Tradisional Brunei Darussalam)
Gambar - Google

 Covid 19 merupakan penyakit menular yang disebabkan oleh jenis coronavirus yang baru ditemukan. Ini merupakan virus baru dan penyakit yang sebelumnya tidak dikenal sebelum terjadi wabah di Wuhan, Tiongkok, bulan Desember 2019.

Silent COVID-19 Cases May Stymie Screening Efforts

Apakah tanda-tanda seseorang yang telah dijangkiti?

Pesakit akan mengalami simptom seperti berikut:
  • Sakit tekak
  • Batuk
  • Selsema
  • Demam
  • Sesak safas
  • Sakit badan
Dalam kes Riss, Riss demam On Off disusuli dengan batuk dan selesema selama satu minggu. Kerana Riss bekerja dalam sector yang penting, company dan Klinik Panel telah menyarankan Riss untuk membuat COVID-19 PCR Test Drive Thru di Hospital Mawar, Seremban.

"Apakah saya telah di jangkiti Covid-19?"
"Bagaimana nak hadapi kalau betul-betul terkena dengan jangkitan ni?"

Bermacam-macam soalan yang berada di minda saya. Rasa Cuak, Takut, menjadi satu. Nak tak nak, saya mesti lakukan PCR Test. Mula lah saya GOOGLE HOSPITAL MAWAR. Kemudian, Telefon pihak hospital & Nurse di situ memberi saya nombor doctor yang in charge untuk PCR Test


whatsapp Dr Ong untuk temu janji

Surat Temu Janji


Sampai tarikh yang di janjikan, punya lah cuak. Hanya Allah je tahu perasaan tu. Tapi doktor Ong, amat-amat baik. Riss tanya dia, Sakit tak Doctor?  Dia cakap "adik, tak sakit pun. Rasa geli saja. Ikut arahan saya ok?" 

Then, dia masukkan something dalam mulut, like putik kapas (yang macam korek telinga) sampai dalam tekak. Untuk part ni, Riss tak rasa apa-apa. Sakit tak, geli pun tak. Part dalam hidung tu yang sedikit cuak. Sebab benda yang dia nak masukkan tu, panjang. hahaha. Rasa nak balik masa tu.

Dr. Dan Brennan: What You Need to Know About COVID-19 Testing ...
"google"

Tapi everything semuanya okey. Senang je kalau tak nak rasa sakit. DENGAR ARAHAN DOCTOR. Masa ni, doctor suruh Riss bernafas mengunakan mulut. Jangan sesekali bernafas guna hidung. Mungkin kalau bernafas guna hidung, sakit. Sebab tu, ramai yang cakap buat test covid sakit. Mungkin la. Tapi bagi Riss, part yang masukkan dalam hidung ni, tak sakit tapi geli. Untuk kedua - dua test ni, masa yang diambil hanya 3-5 minit sahaja tanpa perlu turun dari kereta. 



Bila result akan keluar? Sehari selepas anda buat test ( untuk private hospital ). Ia merupakan satu tarikh yang tak mungkin dilupakan. Tarikh di mana saya benar-benar dijangkiti Covid ataupun tidak. Akan tetapi perancangan Allah untuk hambanya melebihi dari segalanya. Allahamdulilah, Syukur kepada Allah. Doc telah sah kan bahawa Riss tidak di jangkiti wabak tersebut.


Kepada Anda yang diluar sana tidak perlu takut. Riss tahu ada sebilangan kecil yang mempunyai simptom ini tapi takut untuk pergi membuat pemeriksaan. Tak perlu taku. Kerana Allah sentiasa bersama kita. 



KWSP masih menunggu respons MAHB
Hai rakyat Malaysia, ada berita baik buat anda. Bagi anda yang tiada i-akaun(ahli) untuk memohon i-Lestari, kini KWSP telah menyediakan satu web khas untuk anda. Cara ini sangat cepat serta mudah dan selamat.

Apa itu i-Lestari?

i-Lestari ini bertujuan untuk membantu meringankan beban kewangan ahli untuk memenuhi keperluan asas bulanan dalam tempoh pandemik COVID-19 ini.

Covid-19 | New Scientist

Jumlah maksimum RM50 dan maksimum RM 500 sebulan ini adalah jumlah yang munasabah bagi menambah sumber kewangan ahl untuk memenuhi keperluan asas untuk bulan yang berkenaan.

Syarat- syarat i-Lestari
  • Pengeluaran adalah daripada Akaun 2 sahaja.
  • Bayaran pengeluaran akan dibuat secara bulanan dan berulang (recurring) untuk bulan-bulan berikutnya tertakluk kepada kelayakan bilangan bulan pengeluaran seperti di item (c).
  • Kelayakan bilangan bulan pengeluaran dikira bermula dari tarikh penerimaan permohonan pengeluaran yang diluluskan oleh KWSP sehingga tamat tempoh kuatkuasa Pengeluaran i-Lestari iaitu 31 Mac 2021.
Amaun yang layak dikeluarkan

Amaun Pengeluaran i-Lestari yang layak dikeluarkan adalah minimum RM50 dan maksimum RM500 sebulan; tertakluk kepada jumlah simpanan yang ada di dalam Akaun 2 semasa bayaran pengeluaran bagi bulan berkenaan dibuat. Jika jumlah simpanan Akaun 2 adalah kurang daripada amaun yang dimohon, maka amaun pengeluaran untuk bulan berkenaan adalah berdasarkan jumlah tersebut.

Cara - cara Memohon i-Lestari Tanpa mendaftar di i-Akaun(ahli)

Terdapat beberapa langkah mudah yang anda boleh ikuti. Langkahnya adalah;

Langkah 1
Langkah 2
  • klik permohonan baru

Langkah 3 & 4
  • Lengkapkan borang dan pastikan yang bertanda * wajib di isi. Anda juga harus memasukkan nombor akaun bank milik anda sendiri.
  • tandakan di bahagian terma & syarat



Langkah 5
  • Pastikan permohonan anda tepat dan muktamad. Kemudian klik HANTAR

Langkah Terakhir
  • taraaaaa!!!! Permohonan anda berjaya dihantar.

Cara semak permohonan | LULUS ATAU GAGAL

Anda akan mengetahui permohonan anda lulus atau gagal dalam masa 2 hari. Bagaimana hendak menyemaknya?
  • Masukkan nombor kad pengenalan dan nombor telefon yang anda telah daftar. Kemudian klik "Saya bukan robot" dan Semak.
  • Status Permohonan akan keluar dan sekaligus memberitahu sama ada anda lulus atau gagal


Bagaimana? Senang bukan cara nak memohon dan semak. Tunggu apa lagi. Jom Mohon sekarang!!!!!

sumber : KWSP



Sebut sahaja tentang kanser payudara ataupun breast cancer, semua wanita takut untuk menghadapinya. Hal ini kerana ianya merupakan salah satu punca utama kematian kanser pada wanita jika tidak dirawat pada peringkat awal. “Pink October” adalah bulan kesedaran kanser payudara yang diiktiraf di seluruh dunia dengan tujuan meningkatkan kesedaran dan dana untuk menyokong penyelidikan, menyelamatkan nyawa dan sokongan moral untuk pesakit kanser payudara.

Pengalaman mengajar saya untuk berkongsi dengan anda tentang penyakit no 1 yang sering menyerang wanita ini. Untuk pengetahuan semua, saya merupakan adik kepada bekas pesakit kanser payudara. Kesakitan dia, kekuatan dia untuk melawan penyakit ini amat saya kagumi. Dia menjadi inspirasi saya

Berbalik pada kanser payudara, walaupun ada di antara mereka terasa perubahan pada payudara mereka akan tetapi mereka tidak mahu berjumpa dengan pakar dan membuat ujian kesihatan. Kenapa apa? Hal ini demikian kerana terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kaum wanita tidak mahu menjalani ujian tersebut antaranya malu, takut dan kurang kesedaran mengenai bahaya penyakit ini.

Faktor-Faktor Yang Boleh Mendatangkan Risiko  Yang Tinggi Untuk Mendapatkan Kanser Payudara

1. Umur
2. Sejarah keluarga. Mempunyai ibu, adik-beradik perempuan, anak perempuan atau lebih dari 2 orang saudara terdekat (seperti sepupu) yang pernah mengalami kanse payudara , lebih-lebih lagi jika dikesan pada umur muda.



3. Golongan yang pernah menghidap kanser payudara dan telah mendapat rawatan yang sepenuhnya serta sudah bebas
4. Faktor reproduktif
5. Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada umur melebihi 30 tahun.
6. Pemakanan

Ketahui Tanda-Tanda Dan Gejala Kanser Payudara

Payudara setiap orang adalah berbeza dan payudara anda boleh berubah mengikut umur anda. Adalah penting untuk mengetahui bagaimana payudara anda kelihatan normal. Sekiranya anda melihat apa-apa perubahan luar biasa pada payudara anda, anda perlu mendapatkan pemeriksaan doktor. Ketahui tentang tanda-tanda dan gejala kanser payudara boleh membantu anda memahami perubahan payudara.



-Ketulan terasa keras pada payudara atau bawah ketiak
-Ketulan hanya ada satu
-Kulit payudara mengecut
-Keluar cecair lelehan dari ketulan tersebut
-Tidak ada ketulan di payudara sebelahnya

Aku Lelaki, Tak Mungkin La Akan Terkena Kanser Payudara




Opss.. Siapa cakap orang lelaki tidak boleh kena penyakit no satu wanita ini? Tanggapan anda salah 100%. Statistik menunjukkan sebanyak 1% dari keseluruhan pesakit kanser payudara ialah dalam kalangan orang lelaki. Malah komplikasi yang dialami pesakit lelaki lebih teruk kerana sel kanser yang menyerang mereka lebih agresif. Kurang kesedaran mengenai kanser ini dalam kalangan orang lelaki kadang-kala boleh menyebabkan kanser tersebut dikesan berada di tahap akhir.

Mencegah Lebih Baik Dari Merawat

Setakat ini tidak ada sebarang cara untuk mencegah penyakit ini. Tetapi ada beberapa cara untuk mengurangkan risiko untuk mendapatnya, iaitu:

- bersalin anak pertama sebelum umur 30 tahun
- memberi susu badan kepada bayi anda sekurang-kurangnya enam bulan
- amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang
- bersenam secara regular
- elakkan berat badan berlebihan



Jom Lakukan Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP)

Dengan melakukan PSP, kita boleh mengesan kanser ini dengan segera dan tahap awal. Tapi bagaimana nak periksa?
Langkah pertama (hadapan cermin)
Dengan mengangkat kedua-dua tangan ke atas kepala, pusing perlahan-lahan dari sisi kanan ke sisi kiri. Cekak pinggang anda, tekan turun perlahan-lahan ke bawah untuk menegangkan otot dada dan menolak payudara anda ke hadapan. Perhatikan dengan teliti segala perubahan seperti saiz, bentuk dan kontur setiap payudara. Lihat sama ada terdapat kedutan, lekukan atau puting tersorot ke dalam.



Langkah kedua (berdiri atau baring)
Angkat tangan dan letakkan di belakang kepala. Rasa payudara kiri anda menggunakan hujung tiga jari tengah kanan anda. Mulakan pada bahagian pinggir luar sehingga ke bahagian puting, dalam gerakkan bulat kecil. Akhir sekali, picit bahagian puting secara perlahan untuk melihat jika ia mengeluarkan sebarang cecair atau sebagainya.

Bila Waktu Yang Sesuai Untuk Melakukan PSP?

PSP seharusnya dibuat sebulan sekali. Untuk mereka yang masih mempunyai haid,  waktu yang paling sesuai ialah 7 – 10 hari selepas haid. Manakala untuk wanita yang telah putus haid atau lelaki, ambil satu tarikh yang mudah diingati dan lakukan setiap bulan sama ada hari pertama atau terakhir bulan tersebut.

Harap dengan sedikit info, ianya dapat memberi anda semua kesedaran tentang bahaynya penyakit ini. Salam sayang dari saya untuk anda semua.



Sumber:

MYHEALTH
MAKNA
KKM
GOOGLE

Hai... ada penghutang PTPTN tak kat sini? Nak langsaikan PTPTN tapi tak tahu cara nak langsaikannya? Tidak kira ada gagal atau berhenti atau berjaya menghabiskan diploma ke atas, anda layak mengeluarkan KWSP akaun ke 2.

Nak tahu cara2nya? jom ikuti beberapa langkah mudah tanpa dokumen. Anda hanya mengisi borang online dan cop tangan di KWSP pabila berjaya.

#langkah 1

Pergi ke web KWSP

https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

#Langkah 2 [ Gambar 1-A &  1-B ]

Log in 'ahli' dan masukkan user name dan password anda.



#Langkah 3 [ Gambar 2 ]

Bila da Login, pergi ke bahagian withdrawal/pengeluaran

#Langkah 4 [ Gambar 3 & 4 ]

Klik icon 'New Application dan Pilih jenis pengeluaran. (lihat gambar)


#Langkah 5 [ Gambar 5 ]

isi borang secara online dan tekan button next
NOTE: No pinjaman boleh didapati di dalam surat tawaran / boleh call PTPTN.

#Langkah 6 [ Gambar 6 ]

semak dan masukkan TAC. Done

NOTE: TAC akan dihantar melalui SMS  (noombor telefon yang anda daftarkan)

#Langkah 7 [ Gambar 7 ]

Akhir sekali tunggu 2-3Hari waktu bekerja. KWSP akan hantar SMS dan anda perlu ke pejabat KWSP untuk cop jari anda dalam masa yang tertentu.

Selamat berjaya!!!!!

Siapa sangka Brunei dapat melahirkan pemain bola sepak yang hebat serta mengagumkan. Pastinya Rakyat Brunei turut berbangga dengan kejayaan yang dicapai oleh pemain kebangsaan Brunei dan bekas penyerang DPMM FC, Adi Said.


Penjaring 11 gol liga Singapura itu telah menandatangani kontrak satu tahun dengan pasukan liga perdana Malaysia, UiTM FC.


Ini merupakan satu detik bermulanya era kebangkitan  bola sepak Brunei. Adi Said telah membuktikan bahawa Brunei mempunyai pemain yang terbaik serta berkualiti.

Menurut beliau ketika di temubual brusports.com, beliau berasa gementar memandangkan ini kali pertama bermain untuk kelab lain luar daripada Brunei.


"Saya berasa gementar kerana ini kali pertama bermain untuk kelab lain di Malaysia. Saya akan berusaha sedaya upaya dan juga cuba berkongsi pengalaman saya di liga Singapore ketika bermain di sana"

Selamat berjaya diucapkan kepada Adi Said dan diharapkan pemain Brunei yang lain kursusnya pemain muda seperti Wafi, Haimie, Yura serta ramai lagi dapat mengikuti jejak langkah Adi Said. Yakin Brunei.
Ramai yang cakap, Brunei is nothing.. tak ada tempat yang menarik. Tapi semuanya ternyata dusta dan tipu belaka. Bagi i, anda patut ke Brunei kerana selain ianya Negara Islam, ia juga sebuah negara yang tenang dan mendamaikan. Sekali anda pergi, pasti tahun-tahun akan datang anda nak pergi lagi menjejakkan kaki ke Negara jiran itu,



LEGALLERY SUITES HOTEL | HOTEL BAJET DAN TERMURAH DI BRUNEI

Strategik! itulah yang boleh i katakan bila pertama kali menjejakkan kaki ke hotel tersebut. Mana tidaknya, hotel itu terletak berhampiran dengan tempat-tempat yang popular dengan hanya beberapa minit dari hotel tersebut seperti

1. Sultan Omar Ali Saifuddien Mosque

Berjalan-jalan di sekitar Bandar Seri Begawan, tiba-tiba anda terpandang sesuatu yang bersilau-silau, apakah agaknya yang menyilau pandangan anda? Kemungkinan besar itu adalah gemerlapan emas yang datang daripada kubah Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin. Ya, kubah utama masjid ini diselaputi oleh emas tulen.


Dengan ketinggian sekitar 171 kaki, masjid ini dapat dilihat dimana sahaja anda berada di sekitar Bandar Seri Begawan. Yang menariknya lagi tentang masjid ini adalah kerana ia juga dibina di tepian Sungai Brunei dan dikelilingi oleh taman bunga yang indah. Rekaan dalaman masjid ini tak kurang hebatnya kerana hampir kesemua material yang digunakan dalam pembinaan masjid ini didatangkan daripada luar negara seperti chandelier kristalnya yang datang dari England, lantai marmarnya yang diimport dari Itali dan karpetnya pula dari Arab Saudi. Teringin melihat semua ini di depan mata sendiri? Tunggu apa lagi? Melanconglah ke Brunei. 

2. Yayasan Sultan Haji Hassanai Bolkiah Shopping Complex


Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah (Kompleks Yayasan), merupakan salah satu projek pembangunan infrastruktur Yayasan yang tersergam indah di ibu negara dan merupakan di antara dua mercu tanda utama Bandar Seri Begawan, iaitu Sungai Brunei dan Masjid Omar 'Ali Saifuddien. Sejak ianya dibina, kompleks berkenaan menjadi tarikan kepada orang ramai dan juga para pelancong.

3. Brunei Water Village

Kampong Ayer merupakan kawasan penempatan awal di Brunei yang bermula sejak sekitar 1300 tahun yang lalu. Kampung ini juga dahulunya merupakan kawasan yang penting dalam aktiviti perdagangan di Kepulauan Borneo. Kini, Kampong Ayer masih lagi sebuah kawasan yang kelihatan agak klasik berbanding dengan kawasan lain di Brunei. Setibanya anda di sini nanti, anda dapat melihat rumah-rumah yang dibina di atas air, satu pemandangan yang agak unik untuk disaksikan.


Kalau anda mengikuti lawatan berpandu sewaktu ke sini, anda mungkin akan dibawa masuk ke dalam sebuah rumah untuk menikmati secawan air teh beserta makanan. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan bot untuk membawa anda makan angin menyelusuri sungai, melihat kawasan paya dan bermacam lagi fauna di alam hijau ini.

4. Royal Regalia Museum


Royal Regalia Building ataupun Bangunan Alat-Alat Kebesaran Diraja yang terletak di tengah-tengah Bandar Seri Begawan ini menempatkan pelbagai replika diraja yang termasuklah mahkota-mahkota, pakaian dan banyak lagi. Di samping itu, terdapat juga pameran pemberian berharga yang telah diberikan kepada kerajaan Brunei, diperbuat daripada pelbagai material seperti kristal, perak dan lain-lain lagi. Walau bagaimanapun, anda tidak dibenarkan mengambil gambar di sini ya.

5. Istana Nurul Iman

Sudah sampai ke Brunei, pastinya tempat pertama yang tak sabar untuk anda lihat adalah istana gah ini yang dinamakan Istana Nurul Iman. Bukanlah istana yang biasa, Istana Nurul Iman ini tersenarai di dalam Guinness Book of Records sebagai istana kediaman raja yang terbesar di dunia. Terletak berdekatan dengan Sungai Brunei, istana yang berkubah emas ini dapat dilihat dengan jelas dari Taman Persiaran Damuan. Anda juga dapat melihat kemegahan istana ini dengan menaiki bot menyelusuri Sungai Brunei.


Rekaan dalaman istana ini pula telah dihasilkan oleh Khuan Chew yang juga terlibat dalam pembinaan Burj Al Arab di Dubai. Teringin untuk melihat bagaimana keadaan istana ini dari dekat? Boleh, tapi istana ini hanya dibuka 3 hari pada Hari Raya Aidilfitri. Kalau anda datang pada hari-hari ini anda tersangatlah beruntung, kerana anda bukan sahaja dapat memasuki ruang istana, anda juga dapat menikmati bermacam juadah yang dihidangkan. Bukan itu sahaja, dapat bersalam-salaman dengan keluarga diraja lagi!

6. Masjid Hassanil Bolkiah


Masjid Hassanil Bolkiah  merupakan salah satu daripada 2 buah masjid negara di Brunei. Masjid yang dibina pada tahun 1992 ini memiliki 29 buah kubah yang menyilau keemasan terutama apabila tiba waktu malam. Boleh memuatkan 5000 jemaah pada satu-satu masa, masjid ini merupakan yang terbesar di negara ini. Bukan sahaja memiliki rekabentuk luaran yang mengujakan, dalaman masjid ini juga agak mewah, lengkap dengan eskalator khas untuk kegunaan sultan.

7. Jerudong Park


Shopping dah, makan pun sudah, nak buat apa lagi? Apa lagi kalau bukan berseronok sepuasnya di Jerudong Park! Barulah hebat percutian ni. Antara tarikan menarik yang terdapat di Jerudong Park adalah ferris wheel yang mana anda dapat melihat kawasan sekitar taman seluas pemandangan, roller coaster yang sesuai untuk pelbagai peringkat umur, bot pedal yang membawa anda mengelilingi sekitar tasik di Jerudong Park, carousel, bumper car, waterpark dan banyak lagi! Ceriakanlah percutian anak-anak anda ke Brunei dengan membawa mereka ke sini.

8. Pantai Tungku


Merupakan salah satu pantai peranginan yang terkenal di Brunei selain Pantai Seri Kenangan, Tutong & Pantai Muara. Di pantai ini juga menyediakan kemudahan sukan ATV.

Lapar? Nak makan?

Ini juga merupakan kelebihan utama le gallery hotel ini kerana mempunyai pelbagai pilihan gerai makanan sama ada makanan Western, asia dan juga fast food dan sudah semestinya ianya Halal. opss... jangan lupa merasai makanan tradisi Masyarakat Brunei yang sememangnya sedap dan lazat.


Selain itu, walaupun hotel ini murah, namun ia tidak akan sesekali pernah menghampakan anda. Nak tahu kenapa? Saiz biliknya yang agak luas dan selesa mampu membuatkan bibir anda sampai ke telinga. nescaya anda sendiri pun tidak percaya dengan apa yang lihat. Mereka juga menyediakan kelengkapan yang serba serbi lengkap seperti hotel-hotel yang bertaraf 5 bintang.



Jadi tunggu apa lagi jom la datang Brunei!!! Hotel pun murah, makanan yang sedap serta tempat yang mendamaikan sesuai untuk anda yang stress bekerja.

Address: 

LeGallery Suites Hotel
Crown Princess Complex, 
Jalan Laksamana Abdul Razak, 
Bandar Seri Begawan BA1712,
Brunei

Phone: +673 222 1228


p/s : sumber history tempat menarik di www.maisinggah.com