2017 | Kisah Riss Aziela
Image result for arsenal
Hai. Bagi yang mengenali diri saya tentunya tahu bahawa saya salah seorang penyokong setia “the gunners”. Hari ini, di media sosial , saya ada membentang issue “relevenkah arsene wenger menjadi pengurus pasukan arsenal lagi?”. Rata-rata jawapan yang saya terima dari pengemar bola sepak Arsenal adalah beliau TIDAK lagi relevant mengendalikan skuad the gunners itu.

Arsene Wenger dikatakan mendapat kepercayaan daripada Stan Kroenke yang percaya Wenger adalah pengurus yang terbaik untuk Arsenal buat masa ini dengan mengambil kira pelan jangka panjang. Siapakah Stan Kroenke? Kroenke merupakan pemilik dan pemegang saham terbesar didalam Arsenal. Menurut Kroenke, Arsène Wenger "lebih fokus daripada sebelumnya" untuk membawa lebih banyak kejayaan kepada kelab itu selepas membuat keputusan untuk terus pada akhir musim lalu.

Semasa persidangan AGM yang berlaku sekitar 25 oktober yang lalu, bila ditanya mengenai status jawatannya, Wenger berkata “"Satu-satunya perkara yang saya boleh katakan adalah saya mendedikasikan 99 peratus daripada seumur hidup saya untuk cuba membuat anda gembira,Melihat apa yang berlaku hari ini, tidak mudah.”

"Saya rasa kelab bola sepak adalah masa lalu, masa kini, masa depan," kata Wenger. "Pada apa yang kita lihat sekarang dalam evolusi permainan, bola sepak di hadapan masyarakat. Masyarakat sentiasa mengikuti jalan permainan. Dan apa yang pasti, dalam permainan kami, berat masa lalu, berat masa depan telah ditendang keluar dari permainan. Beratnya masa kini menjadi lebih berat dan satu-satunya perkara yang dikehendaki orang. Sekarang.

"Itu bermakna saya ada di sini dan sekarang. Menang. Ia boleh diterima tetapi saya sentiasa membimbing kelab ini dengan satu idea - sebuah kelab pertama adalah mengenai nilai-nilai yang telah dicipta oleh masa lalu. Apabila saya melihat gambar tahun 1930-an, 1950-an, 1960-an, mereka tidak pernah menang tetapi ada kebanggaan, dengan kebahagiaan dalam fikiran orang-orang ini untuk rasa kepunyaan kelab ini. Saya fikir ia adalah penting dan saya telah berpandu sepanjang hidup saya di sini dengan menghormati nilai-nilai ini dan saya berkhidmat dengan kelab ini dengan integriti, komitmen penuh tetapi juga saya tidak akan mengkhianati orang-orang yang telah mencipta nilai-nilai ini. Dan kita perlu bangga dengan mereka. Dan jangan lupa bahawa kelab kami adalah yang pertama. "

Berbalik pada soalan tadi. Relevent atau tidak Beliau menjadi Pengurus Pasukan lagi? Bagi pemain terbaik Arsenal,Alexis Sanchez, beliau membela pengurusnya, Arsene Wenger biarpun pengurus itu didesak untuk berundur oleh sebahagian peminat yang mahukan perubahan berlaku dalam skuad kendalian Arsene Wenger itu.
Image result for Alexis Sanchez
 “Tidak sepatutnya beliau dinilai dengan begitu teruk oleh penyokong, Wenger menghasilkan sesuatu untuk kelab dengan hebat dan mencipta gaya permainan untuk Arsenal.” kata Sanchez

Kita dengar pula apa kata sebahagian Peminat di Malaysia yang masih setia menyokong Arsene Wenger dan bagi mereka Arsene wenger only for Arsenal.
Related image
“beliau patut stay kerana dia buat club kekal stabil & paling penting ,die masih lagi mendapat kepercayaan dr owner club.” - Brader Jett –
"corak permainan Arsenal yang dicipta oleh Arsene Wenger masih lagi yang terbaik di England." - Azam Noordin ( kenyataan beliau di Arsenal Malaysia Supporters ) –

tapi lain pulak cerita Peminat yang mahu Arsene Wenger meletak jawatan. Kebanyakkan mereka berkata beliau patut meninggalkan kelab tersebut hal ini demikian kerana Arsene Wenger gagal mendapatkan piala serta tidak dapat beraksi di dalam saingan liga juara-juara. Apa kata sebahagian peminat yang mahu Beliau berundur dari Arsenal.
Related image
“tidak releven kerana sejak berpindah di Stadium pada 2006, beliau memberi harapan palsu serta gagal pertahankan pemain terbaik kekal di kem Arsenal.” - SAvasci Ahmad –
“bagi saya tidak releven. Player perlu tektikal yg segar dan selari dgn moden football. Falsafah wenger boleh guna tapi tak dapat nak diterjemahkan oleh player2 muda.”- Hairi Tarmizi –
“tidak kerana wenger ni banyak buat business  sahaja.” - Shahrol Seben-

Image result for piala arsenal 2004
Bagi diri saya sendiri, Arsene Wenger patut berundur dari arena ini. Hal ini kerana kurangnya dari segi teknikal, pengurusan pemain dan sebagainya. Iya, memang benar beliau telah mencipta pelbagai sejarah dan menjadikan pemain muda menjadi bintang handalan seperti febegas, nasri mahupun Henry satu ketika dahulu serta memenangi pelbagai piala. Peminat bukan memandang dari segi sejarah  , yang peminat inginkan adalah sejarah itu berulang. Tapi bilakah sejarah itu mampu berulang? Peminat hari ini amat dahagakan kemenangan dan kejayaan dari skuad "The Gunner".  Tapi sampai bilakah peminat akan menunggu? 10 tahun lagi? 20 tahun lagi? fikir-fikirkan.
Sekian coleteh dari insan yang dahagakan kejayaan pasukan Arsenal. Bye.


Hai Semua. Hari ini saya war-warkan satu berita penting kepada Belia yang berminat mengikuti  Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera.

Apa itu Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera ( TUBE ) ?

Program TUBE merupakan inisiatif Kerajaan bagi menggalakkan generasi belia menceburi bidang perniagaan. Objektif Utama program ini ditubuhkan adalah untuk memupuk dan menanam semangat keusahawanan di kalangan belia,anjakan paradigma belia dari pencari pekerjaan kepada pemilik atau pengusaha perniagaan serta membentuk daya tahan dan jati diri di kalangan belia dalam mengendalikan perniagaan sendiri.

Siapa yang boleh mengikuti Program TUBE ini?

golongan belia Bumiputera yang berumur di antara 18 - 30 tahun yang mempunyai minat yang mendalam untuk melibatkan diri dalam bidang keusahawanan.

Bagaimana mahu memohon Program TUBE ?

Anda boleh mendaftar di laman sesawang Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) mulai 18 Disember 2017 - 12 Januari 2018.

Syarat-Syarat Program TUBE.

  1. Warganegara Malaysia bertaraf Bumiputera berumur di antara 18 - 30 TAHUN pada tarikh tutup permohonan dalam talian;
    1. Pemohon mestilah warganegara Malaysia;
    2. Ibu / bapa mestilah dilahirkan di Malaysia dan bertaraf Bumiputera.
  2. Pemohon yang mempunyai sijil kemahiran dari institusi / pusat kemahiran tempatan akan diberikan keutamaan;
  3. Belum memulakan perniagaan, namun mempunyai minat yang mendalam untuk mengusahakan perniagaan. Sekiranya telah menjalankan perniagaan, tarikh pendaftaran SSM mestilah kurang 12 bulan daripada tarikh tutup permohonan dalam talian;
    1. Hanya mengambil kira pendaftaran SSM kali pertama
    2. Bagi graduan institusi pengajian yang telah mendaftarkan perniagaan, tempoh tamat pengajian rasmi mestilah kurang dari 12 bulan daripada tarikh tutup permohonan. Sekiranya terpilih, surat pengesahan tamat pengajian daripada institusi pengajian mestilah dibawa semasa temuduga.
    3. Sekiranya ia pembaharuan pendaftaran, maka tarikh perdaftaran baharu tidak diambil kira
  4. Sihat tubuh badan dan boleh menjalankan sebarang aktiviti fizikal dan lasak
    1. Tidak mempunyai alahan yang serius (cth: alahan yang memudaratkan sekiranya mengikuti aktiviti lasak di Kem PLKN / kawasan hutan);
    2. Tidak pernah menjalani pembedahan / mengalami patah tulang dalam tempoh 6 bulan sebelum tarikh tutup permohonan; dan
    3. Pemohon wanita yang disahkan hamil atau sedang dalam tempoh berpantang (100 hari selepas bersalin) sewaktu tarikh tamat permohonan dan / atau apabila menyertai Fasa 1 & 2 Program tidak layak meneruskan Program.
    4. Bagi pemohon yang berstatus OKU, pemohon mestilah mengemukakan surat perakuan dan pelepasan Pegawai Perubatan yang bertauliah untuk mengikuti aktiviti fizikal dan lasak.
  5. Pemohon tidak pernah disabitkan dengan kesalahan jenayah dan tidak pernah diisytiharkan muflis;
    1. Pemohon yang sedang berada di dalam proses kebankrapan dan / atau proses tindakan Mahkamah juga tidak layak memohon
  6. Pemohon bukan merupakan keluarga terdekat dengan mana-mana kakitangan SME Corp. Malaysia.
    1. Keluarga terdekat merujuk kepada pasangan suami/isteri dan anak-anak.
  7. Bagi pemohon pasangan suami isteri / adik-beradik, hanya salah seorang sahaja yang layak dipertimbangkan
    1. Hanya salah seorang sahaja daripada pasangan suami / isteri / adik-beradik untuk setiap pengambilan.
  8. Pemohon tidak bekerja sama ada di dalam sektor awam atau sektor swasta; dan
  9. Pemohon tidak pernah menyertai Program ini sebelumnya.

Bagi yang tidak tahu bagaimana untuk memohon program ini, dibawah ini saya sertakan langkah-langkah untuk memohon sekiranya anda layak dan sudah fahami syarat-syarat diatas. 




  • Lengkapkan borang pemohonan dan tekan daftar.


Semoga Berjaya dan menjadi Usahawan yang berjaya.


Hai semua. Hari ini tak ada benda penting pun nak dikongsikan cuma nak meluahkan perasaan hati yang tengah sedih. Bila cakap soal jodoh, orang perempuan yang paling sensitif bila dipersoalkan hal ini. Tapi masalahnya adakah saya ini terlalu tua ke sehingga mereka-mereka ini bertanya? Usia saya 25 tahun dan saya rasa 25 tahun tidak lah terlalu muda dan terlalu tua.

Kanser! sesiapa pun boleh terkena kanser. Tidak kira muda ataupun tua. Kebanyakkan pesakit kanser  mahupun ahli keluarga mereka jua tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka/salah seorang dari mereka mempunyai kanser. Saya juga pernah menghadapi situasi ini dimana Arwah kakak saya merupakan seorang pesakit kanser payudara tahap 3. Pada mulanya memang tidak dapat terima hakikat bahawa orang yang kita sayang tengah bertarung nyawa melawan penyakit. Akan tetapi siapalah kita untuk melawan takdir yang ditetapkan. Kami sekeluarga Redha mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini. Hanya Allah sahaja yang mengetahui segala-galanya.
Semenjak daripada itu, saya membuat bacaan tentang penyakit ini dan Alhamdulillah seseorang telah memberi saya sebuah buku tentang “Perubatan Al-Quran dalam Rawatan Kanser" hasil penulisan Ustaz Hj. Lokman Abdul Hamid dan saya banyak membaca penulisan beliau sama ada buku ataupun dilaman website.

Tajuk : Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0


Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.

Bahasa Brunei ada persamaan sedikit dengan dialek Sabah dan Sarawak. Perlu diingatkan juga ada perkataan yang sama tapi membawa maksud yang berlainan. Seperti di Malaysia, Brunei juga mempunyai banyak dialek contohnya Bahasa Iban, Bahasa Murut, Bahasa Kedayan, Bahasa Belait, Bahasa Bisaya, Bahasa Tutong dan Bahasa Dusun. Hari ini kita akan belajar bahasa MELAYU BRUNEI iaitu bahasa harian warga Brunei.Mari tah sama-sama belajar bekurapak Brunei. Mana lah tahu, jika kamu semua ada rezeki ke Brunei, kamu boleh kurapak sama mereka bahasa Brunei.

Pelik didengar tapi nyaman ( sedap ) di makan. Bagi masyarakat Sabah,Sarawak dan Brunei , ambuyat dan kelupis merupakan makanan tradisi masyarakat disana. Bagi Risya sendiri, kedua-dua makanan ini mempunyai rasa yang amat lazat dan enak dimakan.

kelupis
Permohonan Baharu / Kemas Kini BR1M 2018 secara dalam talian dan penghantaran permohonan melalui borang manual adalah bermula pada 27 November 2017 sehingga 31 Disember 2017. Disini Risya menunjukkan langkah-langkah mengemas kini BR1M anda.

1 : pergi ke laman sesawang https://ebr1m.hasil.gov.my/Home.aspx dan  klik MyBR1M
Apakah yang dimaksudkan dengan Internet Marketing?

Internet marketing adalah pemasaran secara online melalui internet.Erti kata bukan hanya penjualan tetapi ianya termasuk promosi, branding, dan membina hubungan dengan pelanggan yang dilakukan secara dalam talian.Secara am, Internet Marketing terbahagi kepada dua bahagian, iaitu :-
  • SOURCE OF INCOME ATAU INTERNET MARKETING UNTUK PENGHASILAN
  • TRAFFIC GENERATION ATAU INTERNET MARKETING UNTUK PROMOSI ONLINE


Siapakah Prof Hariz?


Wah, tinggal 11 hari lagi D'Academic Asia 3 ( DAA3) akan membuka tirainya tidak lama lagi. Tentunya sekali lagi barisan negara-negara yang bertanding akan menghantar wakil yang cukup dasat yang cukup berpengaruh untuk mewakili negara masing-masing. DAA3 tidak perlu dipekenalkan lagi, kerana DAA sebelum ini telah menjadi fenomena di negara-negara bertanding termasuk di Malaysia dan Brunei.

Risya akan memperkenalkan Pewakilan Brunei yang akan mewakili Brunei pada edisi kali ini .Tahun ini , Brunei telah menghantar pewakilan yang cukup mantap. Mereka telah berlatih bersama-sama dengan Pg Hj Ismail atau lebih dikenali sebagai #RajaDangdutBrunei iaitu individu yang cukup disegani dan penting oleh penyanyi dan juga peminat - peminat irama dangdut di negara Brunei Darussalam.

Assalamualaikum

Disini ada yang menghadapi masalah seperti masalah dibawah ni tak?

- Anak sukar tidur
- Emosi anak kadang kala terganggu
- Anak batuk,selsema ataupun demam
- Si manja selalu menghadapi sakit perut atau kembung

Memang peningkan jika Simanja menghadapi masalah diatas. Kadang-kadang kita pun sendiri tidak cukup tidur malah pergi kerja pun dengan muka yang tidak bermaya. Alhamdulillah dengan izinnya TASNEEM NATUREL BABY mampu mengatasi masalah anda.



hai semua. Tengah buat apa tu? Cuaca di luar panas sungguh tapi kenapa risya terasa sejuk je ni? demam ke, tapi badan risya biasa je tak panas pun. opss terlupa, patut la terasa sejuk, rupanya risya mengunakan Shawl by Khadijah Signature.

Kebaikan Tudung / Shawl By Khadijah Signature?


Hai guys,
Ramai yang tanya Risya kos ke brunei mahal tak? So, hari ini akak berkesempatan untuk nenulis dengan panjang lebar. Ada yang da tahu Risya memang always pergi balik ke Brunei. Ramai yang mahu pergi tapi disebabkan mata wang yang begitu mahal, mereka fikir 2 3 kali. Mata wang sama macam Singapore katanya. 

Yes, Risya mengaku mata wang negara Brunei ni like a Singapore but makanan disini lagi murah beranding Singapore. Contohnya, masa Rinsya ke Singapore, Risya habiskan $15(makan tengahari ) tapi untuk di brunei kamu boleh makan sampai kenyang dengan harga $5. If tak ada bajet sangat, beli aja nasi katok yang berharga $1.


Bandar seri Begawan: Viral di media sosial tentang cakoi pelbagai toping dan perisa.Tidak ketinggalan di Brunei Darussalam. Rata-rata netizen memuji kesedapan cakoi tersebut. Terletak di kg tungku, pemilik kedai “cakoi viral 5754” Dayang Nurnadzirah ini menjual 10 jenis perisa diantaranya perisa coklat, vanilla, Cadbury dan pelbagai lagi perisa dengan harga mampu milik. Cakoi yang mula beroperasi pada Nov 2016 ini turut menyediakan CV5754 mix box yang mengandungi pelbagai perisa dengan harga BND10.


Bandar Seri Begawan : 6 peserta dari Brunei telah diumumkan dan akan berentap di medan D'Academy Dangdut Asia Jakarta tidak lama lagi. Salah satunya perwakilan Brunei merupakan anak "Raja Dangdut Brunei" ( Pg Haji Ismail ) iaitu Ak Faiz Pg Hj Ismail atau lebih dikenali sebagai Faiz PHI . (Gambar)



Kali ini Risya akan membahas mengenai salah satu pemain kebangsaan Brunei yang saat ini tengah meningkat naik namanya, dia adalah Haimie Anak Nyaring. Pemain berusia 19 tahun ini bermain sebagai Penjaga Gol, dan saat ini Kwon oh-son selaku jurulatih Tebuan Muda mengaku senang dengan penampilan pemain bernombor 19 itu. Beberapa hari lalu, Haimie menjadi tumpuan di media sosial kerana aksinya menyelamatkan gawang Brunei dari dibolosi oleh pemain Malaysia pada temasya Sukan Sea KL 2017.

Bandar Seri Begawan : Squad V1 berjaya menjadi juara pertama BWN MOBILE LEGENDS TOURNAMENT 2017 setelah menumbangkan rival mereka, Temazn pada pertandingan final yang berlangsung di Kg Perumahan Rimba Gadong, Brunei Darussalam.

Atas kemenangan tersebut, kumpulan Squad v1 telah berjaya membawa pulang wang tunai sebanyak $100 dan 5 powerbank pokemon 10000MAH with Light. Sementara itu,Temazn selaku 1st Runner , telah memenangi wang tunai sebanyak $80 beserta 5 virtual reality manakala TOP(2nd Runner) membawa pulang wang tunai sebanyak $50 beserta 5 minion OTG pendrive 16gb.


hello guys, ada berita baik untuk bruneian. Ada diantara pembaca blog Risya ni minat dengan game MOBILE LEGEND tak? Kalau ada, semua dikehendaki baca dan hadam syarat-syarat penyertaan dibawah.


*16 TEAMS ONLY! (Registration 31hb Jumat 7mlm till 10mlm)
*Mobile Legend TOURNAMENT 🇧🇳
*VENUE: Kg Perumahan Rimba Gadong (Dekat Giant) Jln 26, Spg 21 No : 17
*Date: Saturday & Sunday (1hb & 2hb)
*Times: 7pm Above
*Fees: $25 Per Team
1st Prize (5powerbank pokeball 10000mah with Light & cash $100)
2nd Prize (5Virtual Reality & Cash $80)
3rd Prize (5 MINION OTG Pendrive 16gb(Android) & $50)
****************RULES*****************
1. Bring your own device,chrger hp.
2. Extension Plug Provide each table
3. No Fight ! Between Team.. Consider Disqualified 🚷.
4. Please Attend Venue 1hour or 30min Before match.
5. NO CANCELLATIONS ❌.
6. 1 or 2persons sub for each team
7. Your team will be voting into group & NECK LANYARD(for free)Will be given for each Leader of team during the registration.
8. Make sure blockcall/don't disturb mode.


kamu semua boleh tengok map dibawah ..:)







hai semua, hari ini Risya nak review satu product yang tesangat-sangat bagus. Lepas ini anda mungkin tidak akan tercari-cari lagi product lain. kerana apa? kerana product ini sesuai untuk semua jantina tidak kira sama ada lelaki atau perempuan.

Jika dahulunya Risya sangat risau tentang kulit muka Risya yang bermasalah tetapi dengan bantuan kawan, beliau mempekenalkan Risya dengan product ini. Selain dari harga yang murah ( RM40 ), Product ini juga TIDAK mengandungi bahan-bahan yang boleh mendatangkan kesan sampingan malahan product ini diperbuat dari bahan organik extract buah yang wangi dan sesuai untuk semua jenis kulit. Semacam tidak percaya sewaktu pakai product ini, ianya berkesan SEAWAL 3 HARI. Risya ulangi BERKESAN SEAWAL 3 HARI.

Tak sabar nak tahu nama product ini? bawa bertenang semua. Nama product ini ialah 

ELIZ ESSENTIAL SERUM

Kini kulit muka Risya tidak lagi kusam dan kurang bermaya. Dengan adanya Eliz essential serum ini, kulit Risya kelihatan segar dan tidak berminyak. Kebanyakkan kawan-kawan Risya memuji product ini, mana tidaknya dulu kulit Risya penuh jerawat di dahi ( maklumlah kerja bahagian chemical kan ) , sekarang ni jerawat pun macam segan2 nak tumbuh. Malah, Risya tak perlu mengenakan makeup yang tebal untuk menutup jerawat-jerawat Risya lagi. ( jimat duit beli barang makeup disitu )

Selain kesan glowing diwajah, Eliz juga dapat membantu memutihkan muka, menghilangkan parut jerawat, mengecilkan pori-pori, mengurangkan kulit berminyak dan paling penting bagi seorang yang bergelar manusia, Serum ini juga mampu mengecilkan jerawat dan jerawat pun segan nak singgah dekat muka kita ni. 

Selalunya kita sering dengar atau lihat , produk-produk lain mempunyai 4 in 1 tau 3 in 1 tapi tidak dengan Eliz Essential serum ini, ianya mempunya 7 in 1 dalam satu botol. Percaya atau tidak, anda mesti, wajib percaya. Antara yang terkandung dalam serum ini ialah 

1. DD specialist
2. Moisturing
3. Brightening
4. Softening
5. Glowing
6. Lifting
7. PH balance 

Cara-cara memakainya

1. bersihkan muka
2. ambil beberapa titis Serum eliz 
3. sapukan dimuka dan urut sehingga selesai di semua bahagian

# serum ini boleh digunakan diwaktu pagi dan juga diwaktu malam 




Kebanyakkan pihak mentafsirkan bahawa muzik dangdut adalah muzik kekampungan. Namun begitu tidak bagi peserta D'Academic Asia musim ke-2, Wan ziqri. Pemilik nama Mohd Azwandi Ibrahim ini merasakan bahawa muzik dangdut ini mempunyai keunikkannya yang tersendiri. Ikuti temubual antara Risya dan Wan Ziqri untuk mengetahui dengan lebih dekat tentang beliau.

Ceritakan sedikit latar belakang anda?

Nama diberi Mohd Azwandi bin Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Wan Ziqri. Saya merupakan salah seorang wakil negara brunei dalam pertandingan D'Academic Asia 2. Sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak yang berusia setahun satu bulan. Sebelum menempah nama sebagai Artis dangdut, saya juga dikenali dibrunei sebagai make-up artis.

Kenapa anda memilih genre dangdut sedangkan banyak lagi genre yang ada seperti pop, rock, balada dan juga irama melayu?

Minat yang mendalam sejak kecil lagi. mungkin kerana alunannya yang begitu asyik didengar. Pop atau apa pun genre lagu saya minat akan tetapi dangdut juga menjadi pilihan number satu saya. Mungkin juga kerana saya mengikuti pertandingan dangdut maka saya lagi bertambah jatuh cinta terhadap muzik dangdut itu sendiri.

Siapa yang membawa anda ke dunia seni ini?

Sejujurnya tiada siapa yang membawa saya ke bidang seni ini. Sebelum menyertai pertandingan D'Academic Asia, saya pernah dipanggil untuk mewakili Negara Brunei menyertai pertandingan di Indonesia. Akan tetapi saya terpaksa tarik diri disaat akhir atas sebab kesihatan yang tidak mengizinkan. 

Kenapa memilih Indonesia sebagai platform untuk memulakan karya?

Kerana kita semua tahu bahawa Indonesia adalah tempat mulanya dangdut. Muzik dangdutnya begitu luas disana berbanding Malaysia dan Brunei. Malah pertandingan itu pun berlangsung di Indonesia maka tidak salahlah untuk saya memulakan karya saya sebagai penyanyi dangdut disana. Oleh kerana adanya pertandingan ini, saya mula dikenali di Indonesia.

Selain penyanyi, Wan ziqri juga merupakan Make-Up Artis, persoalannya macam mana bakat itu boleh ada pada anda?

Saya tak pernah belajar atau mengikuti mana-mana kelas make-up. Saya mula pandai make-up seawal umur 14 tahun dan pernah juga mewakili negara dalam bidang ini. Masa itu pertandingan "beauty award makeup artis" yang berlangsung di Indonesia dimana semua makeup artis diseluruh asia menyertai pentandingan tersebut.Alhamdulillah, saya dikurniakan dua bakat yang tidak semua orang ada.

Bakat lain yang ada pada anda selain bidang makeup dan nyanyian?

Saya dahulunya ada butik pengantin sendiri dan saya sendiri yang menjahit baju-baju tersebut. Akan tetapi saya terpaksa menjualnya atas sebab tiada pembantu.

Nasihat dan harapan anda untuk anak-anak muda untuk terus mempertabatkan muzik dangdut ke tempat yang lebih tinggi?

Untuk anak-anak diluar sana, harapan saya untuk kalian semua jangan malu untuk berdangdut. kerana danggut adalah muzik yang diminati ramai dan terbuka luas untuk sesiapa sahaja. Kalau boleh teruskanlah berkarya untuk masa-masa akan datang dan yang penting jangan malu. Dangdut bukan kampungan lagi tapi dangdut sekarang sudah besar sekarang. Itulah harapan saya kepada anak-anak muda diluar sana.

Itulah serba sedikit temubual yang Risya sempat Rakamkan. Semoga Wan Ziqri terus maju dan mempertabatkan muzik dangdut ini sebaris dengan genre muzik yang ada sekarang.






( nak liat gambar? tunggu part 2 nanti k..hahah )

Siapa tidak kenal dengan "Pengiran Haji Ismail" (PHI) ? Generasi era 70-an, nescaya begitu familiar dengan pemilik gelaran RAJA DANGDUT BRUNEI ini. Di tahun-tahun 80-an, lagu-lagu beliau menjadi hits di corong-corong radio . Malah film-film beliau sentiasa dinanti oleh para peminatnya. Lagu-lagu dangdut beliau sampai ke hari ini masih lagi digemari oleh ribuan penduduk Brunei DarusSalam.

Semasa dibangku sekolah, Beliau sentiasa aktif dalam bidang nyanyian terutama kategori Pop Rock. Tidak ramai yang mengetahui soal ini kerana PHI menjadi meletop disebabkan lagu-lagu dangdutnya itu. Beliau juga merupakan "Junior" Jamal Abdillah ( penyanyi Pop Malaysia ) ketika dibangku sekolah.
Nama Pengiran Haji Ismail semakin dikenali selepas menjuari kejohanan nyanyian di seluruh daerah Brunei. Meskipun beliau telah disabotaj oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, tetapi semangat yang jitu oleh PHI serta sokongan dari Peminat beliau ternyata tidak mematahkan semangat beliau untuk digelar sebagai JUARA.

Sebelum beliau memulakan karier sebagai penyanyi professional, PHI merupakan seorang anggota tentera berpangkat sarjan. Akan tetapi disebabkan beliau terbabit dalam nahas jalan raya, beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai anggota tentera. Kemalangan itu juga telah mengakibatkan kaki kiri beliau memasuki besi.

Pada lewat 90-an Anak sulung Sultan Brunei ( DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Haji Al-Muhtadee Billah ) telah menjadi AJK di suatu pertandingan nyanyian. dan Petandingan tersebut dikenali sebagai " RAJA DANGDUT". Sekali lagi PHI, telah memenangi gelaran tersebut. Umumnya mengetahui bukan la mudah untuk kerabat raja mengiktiraf gelaran begini namun PHI membuktikan bahawa beliau layak untuk menjuarai gelaran tersebut.

Apa yang terjadi selepas PHI memenangi Gelaran tersebut? Saksikan secara eksklusif bersama Risya untuk mengorek kisah beliau setelah memenangi gelaran "RAJA DANGDUT BRUNEI" pada 10/3/2017.
Assalamualaikum

Ramai di antara kita tertanya-tanya bagaimana caranya untuk kita bersolat didalam kapal terbang jika penerbangan kita lebih dari 10 jam. Di antara perkara yang perlu kita ambil perhatian ketika menaiki kapal terbang adalah sifat penggunaan air dalam kapal terbang terutamanya dalam perjalanan jarak jauh. di sini

Disini Risya akan uploadkan satu video dari Royal Brunei Airlines cara2 menunaikan solat di dalam kapal terbang. Semoga dengan video ini, kita boleh membaiki solat kita walaupun kita didalam kapal terbang.




credit : royal brunei airline
Assalamualaikum dan Salam satu dunia..

Cakial band? band apa tu, tak pernah dengar pun.Of course la kamu semua tak pernah dengar sebab Risya pun baru dengar. tetapi kamu pernah dengar Radio Island tak? Mesti pernah dengarkan. Sebenar Cakial adalah nama baru bagi band Radio Island. Maknanya Radio Island ni tinggal kenangan sahaja. Mereka tukar nama atas sebab-sebab tertentu,jadi kesimpulannya jangan tanya Risya kenapa mereka tukar nama band. Oppss... Radio Island pun ada yang tak tahu?? baca dan hadam keratan akbar Sinar Harian 9 oktober 2013



Cakial band yang dulunya dikenali sebangai Radio Island

Berbalik pada tajuk post Risya, Risya nak belanja kamu semua satu lagu terbaru dari Cakial Band yang berjudul MISTERI CINTA.



jangan kamu semua tak tahu, composer dan penyanyi terkenal iaitu ZUL 2BY2 pun telah membuat cover lagu ni tau. Tak percaya lagi? baiklah Risya akan tingalkan kamu semua dengan Cover song MISTERI CINTA by ZUL 2BY2




Assalammualaikum, 

Memandangkan PTPTN sudah kemaskinikan sistem mereka, Risya akan tunjukkan langkah mudah untuk awak-awak semua check baki serta baki tunggakkan serta membayar balik pinjaman PTPTN anda dengan FPX.

1 : buka laman web PTPTN dan click SEMAKKAN PENYATA PINJAMAN


2 : Masukkan kad pengenalan anda diruagan tersebut

3 : Log In. Jika terlupa password sila hubungi no hotline PTPTN 03-2193 3000


4 : tekan PENYATA BAKI TERPERINCI 


5 : Click LIHAT BAKI


6 : sila TANDAKAN "skim" dan NYATAKAN JUMLAH BAYARAN YANG ANDA MAHU BAYAR. Selesai anda fikir berapa yang anda perlu bayar, sila Click "BAYAR"



7 : Akhir sekali anda kena pilih 

a) bank
b) email
c) "tick" bahagian agree with the term n conditions
d) bayar dengan FPX dan log in la bank online uolls 
e) FINISH

Senang bukan?? So, tunaikanlah kewajipan anda sekarang.. Bye2

hai readers.. lama tak tulis entry cerita2 artis kan.. sejak BLOG Risya yang khas untuk ARTIS2 di tutup atas sebab2 tertentu, Risya jarang update lagi pasal artis. 

tetapi Entry kali ini, Risya buat juga la tentang Bakal Bintang yang akan mengegarkan Asia iaitu penyanyi kelahiran Brunei.
 Bagi yang mengikuti D'Academy Asia 2, sudah tentu pernah mendengar nama HAZWAN MOHAMMAD yang merupakan peserta dari negara BRUNEI. Orangnya tampan bersuara merdu sememang dapat mencairkan hati-hati wanita termasuk hati kawan risya ( not me okey, nanti ada yang jelous, susah i nak pujuk )



sebenarnya Risya sudah mengikuti DAA sejak musim pertama.tetapi masa itu kakak teman baik risya ,wana yang jadi peserta ( Yaniey D'Academy Asia ). Malah, pada musim ke dua DAA artis  yang Risya minat sangat dari kecil dengan lagu popular dia nazam berkasih n bakawali iaitu SYURA  pun menyertai program ini. Nak di jadikan cerita, Si Hazwan dan Syura merupakan pesaing dalam group yang sama. ok tamat cerita Syura. 



Berbalik pada cerita Hazwan, beliau memiliki suara yang sangat lunak. vokal yang mantap n bila dia menyanyi pitching dia tak lari sangat la ( juri keyboard kan,biasa la, sedangkan suara i ke laut, hujan turun bagai..hahaha  )



dari segi Rupa paras, pakej dia sangat lengkap, walaupun badan tidak begitu sado, tapi cukup bergaya bila mempunyai bentuk muka yang tampan walaupun tak setampan pelakon korea Risya kan..:p maka tidak mustahil la bila rata2 Risya buat kajian di media Sosial sebelum ini,kebanyak netizen memang puji kehenseman beliau. 

Bagi Risya, ( ini sekadar pendapat i la, tiada kena mengena hidup dan mati ) jika dia diberi peluang untuk mengetengahkan bakat yang dia miliki, dia juga mampu bersaing misalnya dengan artis-artis dari asia tenggara. Hal ini demikian kerana bukan sahaja paras rupa yang menarik malah dengan kelunakan suara beliau itu sendiri mampu memukau semua orang yang mendengarnya.
 Risya berharap hazwan dapat meneruskan karya dan jangan sesekali lupa kepada FANS yang telah menaikkan nama beliau seperti sekarang ni. Good Luck Hazwan... chaiyok. #bruneiYAKIN #GegarBruneiGegar