May 2020 | Kisah Riss Aziela
Kurma? Siapa yang tak suka makan kan? Bukan sahaja boleh di makan pada bulan Ramadan, malah di hari-hari biasa juga. Kurma merupakan makanan sunnah yang mempunyai 1001  khasiat. Kurma kaya dengan nutrisi yang baik untuk tubuh anda, malah ia mengandungi lebih banyak kalori dan karbohidrat.

7 Keistimewaan Kurma Ajwa @ Kurma Nabi

Kalau anda semua nak tahu, kurma ada pelbagai jenis dan nama. Salah satu kurma yang disukai ramai ialah Kurma Ajwa. Ia juga dikenali sebagai kurma Nabi. Kurma Ajwa berasal dari Madinah, dan ia merupakan buah kurma yang sangat popular dan mempunyai permintaan tinggi memandangkan ia merupakan buah kurma yang dipercayai menjadi kegemaran Rasulullah S.A.W.  Kurma Ajwa mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Antaranya ialah,

Image may contain: text

1. Disebut dalam hadis

Umumnya, kurma merupakan makanan sunnah yang diamalkan oleh Rasulullah pada setiap hari. Menurut salah satu hadis yang bermaksud;

Sabda Rasulullah SAW: 
"Barangsiapa yang memakan 7 biji buah kurma Ajwa pada waktu pagi, tidak akan memberi mudarat sebarang racun atau sihir kepadanya pada hari tersebut."

Fungsinya dijadikan sebagai ikhtiar untuk penawar sihir/ santau/ racun/ sakit misteri dan juga turut disebut dalam hadis sebagai penawar racun. Makanya kurma jenis Ajwa ini sangat luar biasa fungsinya berbanding dengan kurma jenis lain. Walau bagaimanapun kita hanya mampu berikhtiar, Allah SWT yang Maha Penyembuhnya.

2. Ciri yang Unik

Realitinya, ada peniaga yang menjual Kurma Ajwa yang tidak asli. Bagi mengenalpasti keaslian buah Kurma Ajwa bolehlah perhatikan ciri-ciri berikut:

Ada beberapa garis kecil
Warna hitam pekat
Mempunyai kedutan pada kurma
Baunya wangi
Sederhana manis
Saiznya sedikit kecil
Kurma kering dan tak mudah rosak
Kualiti yang terjamin

3. Melancarkan pencernaan

Kurma merupakan sumber serat yang baik untuk tubuh. Sesuai untuk anda yang kerap mengalami masalah sembelit. Kajian menunjukkan, orang yang mengamalkan 7 kurma Ajwa setiap hari akan teratur membuang air besar berbanding sebelum makan kurma.

4. Mengawal gula dalam darah

Kurma adalah pemanis semula jadi dengan kandungan fruktosa yang baik untuk tubuh. Fruktosa merupakan jenis gula semula jadi yang ditemukan dalam buah. Kandungan gula ditambah dengan serat yang tinggi di dalam kurma bermanfaat untuk mengawal gula darah.

Image may contain: text

5. Kaya dengan antioksidan

Kurma mengandungi flavonoid glycosides yang membekalkan antioksidan kepada tubuh. Ia bermanfaat mengurangkan risiko diabetes, Alzheimer, dan kanser Kajian oleh King Saud University mendapati kadar antioksidan ini setara dengan produk antioksidan yang terdapat di pasaran.

6. Mengekalkan keseimbangan air dan garam 

kurma juga mengandungi potasium yang membantu mengimbangi kandungan gula dan air dalam badan serta mengurangkan risiko masalah buah pinggang.

7. Membantu perkembangan bayi di dalam kandungan

Kandungan kalium yang ada dalam kurma dapat meningkatkan rangsangan pada saraf. Manfaat ini menjadikannya amat baik untuk menutrisi bayi dalam kandungan ibu hamil.

Selain itu, protein yang tinggi juga dapat membantu perkembangan bayi kerana ia merupakan pembentuk utama sel manusia.

Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura | Kurma Berkualiti & Mampu Milik

Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura merupakan satu lagi produk keluaran Rihura Herbs Enterprise yang semakin mendapat tempat di hati peminat kurma. Nak tahu kenapa? Mari rapat-rapat. Riss akan kongsikan dengan anda keistimewaan Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura.


Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura original dari tanah Madinah AlMunawwarah
Harga berpatutan dan sangat mampu milik sehingga semua mampu merasa
Gred 1 (lebih tinggi dari gred A) dan Gred Premium VIP
Buah segar dan terbaru (handpickup dari ladang pada awal tahun 2020)
Kurma tidak diperam lama-lama.
Kualiti premium, dijamin dan terbaik
Saiz standard, sesuai utk kanak2, golongan tua dan muda
Packaging yang menarik
Sesuai dijadikan gift set/hadiah
Harga berbaloi sesuai utk tempahan bagi sedekah/doorgift dan sebagainya
Trusted dan dipercayai

Harga bagi Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura yang ditawarkan adalah harga yang mampu milik. Pada peminat tegar kurma, anda semua pasti tahu kenapa harga Kurma Ajwa Asli Madinah Rihura gred premium ini berbeza dari kurma yang lain.

Image may contain: text
100g - RM 15
200g - RM 28
300g - RM 40
500g - RM 60
1kg - RM 110
Ajwa Asli Madinah VIP Pilihan Riss Sekeluarga


Riss bukanlah peminat tegar kurma. Tapi bila makan Kurma Ajwa Asli Madinah tak boleh nak gambarkan nikmatnya bagaimana. Rasanya yang enak serta isinya yang lembut membuat Riss jatuh cinta dengan kurma Ajwa Asli Madinah VIP. Ia sangat berbeza dengan kurma – kurma yang berada di pasaran. Riss da cuba, anda bila lagi?

Facebook Official Rihura : Rihura
WhatsApp: +60105012717
Instagram: @rihuraherbs

“Apa kurangnya kanak-kanak Brunei
Bermain perbagai macam mainan
Warisan peninggalan nenek moyang kita
Berabad-abad kurun lamanya 

Menjadi warisan budaya
Walau pun zaman sudah berubah
Permainan anak Brunei
Akan tetap terus megah

Mereka bermain,ancau-ancau lauk
Bola belidar,bit-bit ucing
Datuk harimau,tapuk-tapukan
Sebarkanlah ke seantero dunia.”



Eh, ternyanyila pula. Pada masa kini, kita sering melihat anak-anak memain gadgets sehingga melupakan permainan tradisional. Seperti Di Malaysia, Brunei juga mempunyai permainan tradisional. Bahkan, kebanyakannya sama seperti di Malaysia, Cuma berlainan nama.

6 Permainan Tradisional Kebanggaan Brunei Darussalam

Bagi Malaysian (terutama semenanjung), mesti nak tahukan permainan Brunei yang tak pernah anda dengar atau main. Jom kita ketahuinya sekarang.

  • Permainan Tradisi Ancau-ancau Lauk


Permainan ini tidak terhad pemainnya. Ia dimainkan di air. Dalam permainan ini pemain dikehendaki membentuk bulatan, sementara seorang daripada mereka dikehendaki keluar dari bulatan berperanan sebagai seekor lauk (ikan).
  • Permainan Tradisi Bit-bit Ucing

Main Bit-bit Ucing terhad kepada empat pemain. Ia dimainkan di halaman atau dalam rumah dengan berlagu. Rangkap lagu yang biasanya dinyanyikan ialah:
“Bit-bit ucing
ucing terngiau-ngiau
ngiau, ngiau bawah tambak
pacah talur sebiji
hangus bulu sapi
naik ke rumah tinggi
ngiau…ngiau.”
  • Permainan Tradisi Ajung

Sejenis permainan tradisi menggunakan sebiji batu kecil atau bola kecil untuk diteka, alat tersebut akan digenggam dan disembunyikan ke pangkuan. Pemainnya terdiri daripada beberapa orang kanak-kanak yang duduk berlunjur, ketua pasukan akan membuat tekaan ke arah pasukan lawan, jika tekaan betul pemain yang duduk di belakang akan berpindah ke depan, pasukan yang maju ke depan merekalah yang menang.
  • Permainan Tradisi Papan Pasang

Sejenis papan berbentuk empat persegi dan berbingkai, dijadikan sebagai alat dalam permainan pasang. Bahagian permukaan papan mempunyai 120 buah petak dan diisi dengan buah pasang berwarna putih dan hitam (setiap warna mempunyai 60 biji). Permainan ini dimulakan dengan cara berundi, dan pemain pertama akan membentuk corak bunga di atas papan permainan. Antara corak bunga yang dicipta, seperti awan mengandung hujan, anjung dengan sauhnya, awan berturus, bunga sepapan, bunga bercucuk, bangkawat kudung, ikan berenang, kala jengking, mahligai bergantung bertali, sarimbangun, pagar batu, dan lain-lain.
  • Permainan Tradisi Tapuk-tapukan

Main Tapuk-tapukan tidak terhad pemainnya. Salah seorang daripada pemain akan jadi 'si pencari' iaitu setelah dibuat pengundian. Sebelum memulakan permainan ini, biasanya lagu berikut dinyanyikan bersama-sama:
“Kesiku, kesiku
Perapat buahnya buntar
Linggayung buah bangkita
Siapa dapat ia mengunjar
Anak marhum cucu pendeta”
  • Permainan Tradisi Simban Gelang Getah

Sejenis permainan tradisi kanak-kanak yang hanya menggunakan gelang getah, iaitu bahan elastik berbentuk seperti gelang dan tidak membahayakan. Alat ini dimainkan dengan cara melambungkan gelang getah yang diletakkan di atas telapak tangan, dan sebanyak mungkin cuba dimasukkan ke jari telunjuk. Mana-mana gelang getah yang masuk ke jari telunjuk akan menjadi miliknya.

6 permainan ini memang la amat-amat popular di Brunei bahkan masih lagi di mainkan oleh generasi muda. Tidak kiralah anda warganegara BRUNEI ataupun MALAYSIA, Kita haruslah mempertahankan budaya dan warisan kita. Ini penting agar tidak akan pupus di telan zaman.

Sumber:

Buku – Inambang (Kumpulan Permainan Kanak-Kanak Tradisional Brunei Darussalam)
Gambar - Google

 Covid 19 merupakan penyakit menular yang disebabkan oleh jenis coronavirus yang baru ditemukan. Ini merupakan virus baru dan penyakit yang sebelumnya tidak dikenal sebelum terjadi wabah di Wuhan, Tiongkok, bulan Desember 2019.

Silent COVID-19 Cases May Stymie Screening Efforts

Apakah tanda-tanda seseorang yang telah dijangkiti?

Pesakit akan mengalami simptom seperti berikut:
  • Sakit tekak
  • Batuk
  • Selsema
  • Demam
  • Sesak safas
  • Sakit badan
Dalam kes Riss, Riss demam On Off disusuli dengan batuk dan selesema selama satu minggu. Kerana Riss bekerja dalam sector yang penting, company dan Klinik Panel telah menyarankan Riss untuk membuat COVID-19 PCR Test Drive Thru di Hospital Mawar, Seremban.

"Apakah saya telah di jangkiti Covid-19?"
"Bagaimana nak hadapi kalau betul-betul terkena dengan jangkitan ni?"

Bermacam-macam soalan yang berada di minda saya. Rasa Cuak, Takut, menjadi satu. Nak tak nak, saya mesti lakukan PCR Test. Mula lah saya GOOGLE HOSPITAL MAWAR. Kemudian, Telefon pihak hospital & Nurse di situ memberi saya nombor doctor yang in charge untuk PCR Test


whatsapp Dr Ong untuk temu janji

Surat Temu Janji


Sampai tarikh yang di janjikan, punya lah cuak. Hanya Allah je tahu perasaan tu. Tapi doktor Ong, amat-amat baik. Riss tanya dia, Sakit tak Doctor?  Dia cakap "adik, tak sakit pun. Rasa geli saja. Ikut arahan saya ok?" 

Then, dia masukkan something dalam mulut, like putik kapas (yang macam korek telinga) sampai dalam tekak. Untuk part ni, Riss tak rasa apa-apa. Sakit tak, geli pun tak. Part dalam hidung tu yang sedikit cuak. Sebab benda yang dia nak masukkan tu, panjang. hahaha. Rasa nak balik masa tu.

Dr. Dan Brennan: What You Need to Know About COVID-19 Testing ...
"google"

Tapi everything semuanya okey. Senang je kalau tak nak rasa sakit. DENGAR ARAHAN DOCTOR. Masa ni, doctor suruh Riss bernafas mengunakan mulut. Jangan sesekali bernafas guna hidung. Mungkin kalau bernafas guna hidung, sakit. Sebab tu, ramai yang cakap buat test covid sakit. Mungkin la. Tapi bagi Riss, part yang masukkan dalam hidung ni, tak sakit tapi geli. Untuk kedua - dua test ni, masa yang diambil hanya 3-5 minit sahaja tanpa perlu turun dari kereta. 



Bila result akan keluar? Sehari selepas anda buat test ( untuk private hospital ). Ia merupakan satu tarikh yang tak mungkin dilupakan. Tarikh di mana saya benar-benar dijangkiti Covid ataupun tidak. Akan tetapi perancangan Allah untuk hambanya melebihi dari segalanya. Allahamdulilah, Syukur kepada Allah. Doc telah sah kan bahawa Riss tidak di jangkiti wabak tersebut.


Kepada Anda yang diluar sana tidak perlu takut. Riss tahu ada sebilangan kecil yang mempunyai simptom ini tapi takut untuk pergi membuat pemeriksaan. Tak perlu taku. Kerana Allah sentiasa bersama kita.